Inclusie en omgekeerde integratie
Waarom
In de langdurige zorg- en welzijnssector staan participatie en inclusie centraal. Vaak klinkt daarbij de wens om een inclusieve, gemêleerde samenleving te zijn, met ruimte voor verschil. Het blijkt echter niet vanzelfsprekend om daadwerkelijk ruimte te maken voor mensen die anders zijn dan het gros dat de ‘hoofdstroom’ van onze samenleving vormt. Wij vinden dat we als samenleving, maar vooral ook als individu, meer ruimte kunnen maken voor mensen met een (ernstige) verstandelijke en/of meervoudige beperking. Het contact tussen mensen met en zonder beperking is waardevol voor beiden: ertoe doen voor een ander is voor iedereen belangrijk. In het contact met mensen met een verstandelijke beperking krijg je als vanzelf een spiegel voor: zij benaderen je zonder vooroordelen, zijn niet geïnteresseerd in wat je verdient of in welke merkkleding je loopt. Dat maakt geen indruk. Wat wel indruk maakt: de manier waarop jij contact met hen maakt, of je hen ziet en of je hen serieus neemt.
Wij wensen mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking een woon- en leefplek toe waarin zij kunnen floreren en zichzelf kunnen zijn. Niet ‘los’ van de samenleving, maar als deel van een gemêleerde maatschappij.
Wat
Het typisch Nederlandse fenomeen ‘omgekeerde integratie’ ontstond begin jaren 90 en is een (beleids)alternatief voor volledige deïnstitutionalisering van de zorg voor mensen met een beperking. In essentie gaat het bij ‘omgekeerde integratie’ om een tegengestelde beweging: niet de mensen met een beperking worden in de ‘reguliere samenleving’ geplaatst, maar mensen zónder (ernstige) beperking kunnen integreren op woon- en leefplekken van mensen met een beperking. Gustaaf Bos deed promotieonderzoek naar omgekeerde integratie en stelt dat het ‘een visie is op hoe we als samenleving ruimte willen maken voor mensen die anders zijn en voor mensen met een beperking: een gedeelde leefomgeving waarin ruimte is voor verschil, kwetsbaarheid en ondersteuning.’
Hoewel de focus van omgekeerde-integratiebeleid oorspronkelijk vooral lag op het veranderen van de woonomgeving voor mensen met een verstandelijke beperking, wordt omgekeerde integratie ook wel eens anders vormgegeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagbesteding of werkplekken op een voormalig instellingsterrein, een fietsroute of wandelnetwerk dat zo’n instellingsterrein aandoet of het integreren van een kunstcentrum in een instelling. Dat zijn ook allemaal vormen van omgekeerde integratie. Er is bij al deze vormen wel een heel duidelijke connectie tussen een instellingsterrein en een beweging van buiten naar binnen.
Hoe